Woestijntapuit 2015

Gepubliceerd op 20 november 2015 om 17:46

Op 20 november 2015 rond 11 uur vanmorgen maakte ik, Jan Wierda, op de fiets mijn gebruikelijke rondje door Teylingen. Omdat de moestuintjes in polder Elsgeest al de nodige goede soorten hebben opgeleverd (Kleine Klapekster, Grauwe Klauwier, Grote Pieper, Velduil etc.) besteed ik altijd de nodige energie in deze omgeving. Waarschijnlijk door de harde wind was het er erg rustig, (doorgaans zijn er doordeweeks wel mensen aan het werk).

 

Ik zag weinig in en rond de tuintjes. Ik fietste naast de sloot langs de kant van de weg, alweer op weg naar de uitgang. Plotseling vloog er een meter of 4 voor mij een vogel op met een lichte stuit, die eerst langs de sloot en toen op de weg ging zitten. Ik richtte mijn kijker erop en stamelde: ‘Dit is een Woestijntapuit!’.

 

Behoedzaam haalde ik mijn fototoestel uit mijn fietstas en maakte direct de eerste plaatjes. Later ging de vogel aan de overkant op een hek zitten, waar ik mijn beste foto’s van heb gemaakt. Toen er vanaf de andere kant een fietser naderde, vloog de vogel langs mij heen richting de tuintjes. Het duurde een dik uur voordat de inmiddels gealarmeerde Willem-Jan Hooijmans hem aan de andere kant van de weg in de polder aan de slootkant weer terugvond.

 

Door de melding bij Dutch bird alerts, waarneming.nl en diverse Whats-app groepen, konden10-tallen vogelaars de vogel (gelukkig zonder verstoring) waarnemen.

Tekst: Jan Wierda & foto Rene van Rossum