Oostelijke Blonde Tapuit 2015

Gepubliceerd op 11 mei 2015 om 17:40

Tijdens mijn insectenroute in de Coepelduynen op donderdag 11 juni 2015 had ik aanvankelijk weinig bijzonders. Op een paar Duinsabelsprinkhanen en Hooibeestjes na was het nog niet veel. Totdat er net onder Noordwijk, in het gebied bij ‘Rinus z’n trap’ uit het niets een tapuit langs me vloog die wel erg zwart/wit was. De vogel streek neer op een klein Meidoorntje. Snel richtte ik mijn kijker en schrok me wezenloos; dit moest een hele bijzondere tapuit zijn!

 

Voordat ik de vogel wilde door-appen naar de locale Whatsapp-groep wilde ik eerst nog even een bewijsplaatje schieten. Met mijn camera door de verrekijker viel het niet mee om het zeer schuwe beestje op de foto te krijgen, maar het lukte. Ondertussen moest ik even goed nadenken wat het nou voor soort was. Blonde en Bonte schoten uiteraard door m’n hoofd. Gelukkig werd via de Whatsapp bevestigd dat het om een Blonde Tapuit moest gaan. Een adult mannetje!

 

Nadere studie wees uit dat het gaat om de Oostelijke Blonde Tapuit, vanwege de spierwitte bovendelen en het uitgebreide zwarte gezichtsmasker dat reikt tot boven de snavel. Een van de eersten ter plekke was René van Rossum, die de vogel gelukkig geniaal heeft vastgelegd. Het werd een geweldige dag. Mogelijk meer dan 200 vogelaars hebben deze vijfde Oostelijke Blonde Tapuit voor Nederland ooit kunnen bekijken!

Tekst: Maarten Langbroek & foto Rene van Rossum