Voorjaar 2021

Gepubliceerd op 3 april 2021 om 10:06

Volg hier het overzicht van het voorjaar 2021 met als toppers: Provencaalse Grasmus, Kleinste Jager, Kleine en Grote Burgemeester en IJsduiker.


We sluiten de maart af met een Grote Burgemeester in de Binnenwatering (foto Joas de Vreugd). Een zingende Snor op Lentevreugd en over Berkheide een Velduil, Bokje en Purperreiger, van de laatste vlogen er tevens nog 2 over strand.

 

Twee Kraanvogels vlogen op 30 maart over Lentevreugd, helaas was Marijn Prins z'n telefoon leeg waardoor deze niet direct wereldkundig werden gemaakt. Deze dag werden ook de eerste Beflijsters voor 2021 over telpost Berkheide gemeld en maar liefst 3 Zeearenden (foto Gijsbert Twigt)! Op 28 maart vloog een Bokje op van Lentevreugd waar ook 2 Rouwkwikstaarten aanwezig waren.

 

Twee Rode Wouwen vlogen gezamenlijk boven Lentevreugd op 24 maart, foto Rob Floor. Op 23 maart vloog een Kuif- en Parelduiker over zee richting noord.

 

Tijdens de BMP telling op vrijdag 19 maart vond Joël Haasnoot een zingende Provençaalse Grasmus (foto Gijsbert Twigt)  in de Coepelduynen, dit is de tweede waarneming na 2017 voor Katwijk. Deze dag werd ook de eerste Duinstag (Tapuit) voor 2021 waargenomen.

 

De jongste telg van vogelend Katwijk, Joas de Vreugd tevens de fotograaf, mocht zondag 21 maart de lente inluiden met een zingende Europese Kanarie in de Rijnsoever.

 

Een bizar onverwachte waarneming op 15 maart, een adult zomerkleed Kleinste Jager zat in de namiddag op een karkas van een Zeekoet. Dit is de eerste waarneming van de soort in maart, helaas koos de vogel al na korte tijd weer het luchtruim en vertrok richting zuid (foto Menno van Duijn). Een Kleine Burgemeester dook op bij eb om van de schelpdieren feestmaal te genieten op het noord strand op 16 maart (foto Gijsbert Twigt). De Raven die hier rondzwerven werden op de 18e boven Berkheide waargenomen.

 

Twee Kleine Plevieren namen hun intrek op Lentevreugd op 8 maart in hoopvolle verwachting van het opdrogen van het plasje. Ondank dat de buitenwatering is verlengd halen Paarse Strandlopers er hun neus voor op vliegen er straal aan voorbij zoals op 10 maart. Op 12 maart kachelde een IJsduiker naar zuid langs Savoy en zat er een Grote Aalscholver in de binnenwatering. Een dag later vloog er een Grote Zee-eend over zee naar noord.

 

Op 6 maart paradeerde een Rouwkwik langs de Achterweg. Ben je net gearriveerd in ons land, wordt je al weer aan het werk gezet als Lepelaar zijnde en vlieg je met een tak over het Valkenburgse Meer naar je nest in Warmond of Leiden. Een Cetti's Zanger zag het met lede ogen aan vanuit het riet getuige de foto.

 

Op 1 maart vond Joas de resten van een Velduil in de Coepelduynen, de afgebeten armpennen duiden dat een Vos een smakelijke maaltijd heeft gehad. Op 2 maart was een Rouwkwikstaart aanwezig op Lentevreugd en vloog een exemplaar langs Telpost Berkheide, in dit duingebied liet ook een Zwarte Roodstaart zich zien. Een club van 10 Kruisbekken vloog op 4 maart langs Telpost Berkheide. In ieder geval een Blauwe Kiekendief is (nog altijd) aanwezig op Vliegveld Valkenburg op 5 maart.

Cetti's Zanger, foto Luuk Punt