Dwergarend 2020

Gepubliceerd op 12 juni 2020 om 17:40

Een nieuwe soort voor Katwijk!

Op 12 juni fotografeerde Jacques van Goeverden naar zijn idee een lichte Buizerd boven de Vrieze Wei, Berkheide. Pas thuis toen hij thuis de foto's bekeek viel het kwartje dat het om een Dwergarend ging!

 

Helaas bleek de vogel die dag al niet meer vindbaar maar door een uit het zuiden opkomende regen- en onweerfront achtte een aantal lokale vogelaars de kans reeel dat de vogel in Meijendel zou hebben overnacht en werd er vanaf telpost Berkheide aandachtig de lucht afgespeurd.

 

Meestal beginnen de roofvogels bij zonnig weer na 10h op de thermiek te cirkelen en om 10:23h had Maarten Langbroek de vogel boven zich toen hij in de Libellenvallei, Meijendel stond. De vogel kon door de telescopen vanaf telpost Berkheide teruggevonden. Enkele malen dook de vogel weer in Meijendel maar na 11:00 was de vogel uit beeld.

 

Opmerkelijk genoeg vloog hij toch weer om 11:23 boven de Vrieze Wei en was hij ongezien de meute vogelaars op de telpost gepasseerd. Daar bleef hij ook maar kort om later boven de Amsterdamse Waterleiding Duinen op te duiken. De dag erna werd rond het middaguur weer bij de Vrieze Wei gepost maar de dichte zeemist deed de kans in rook opgaan.

 

De Dwergarend is een nieuwe soort voor Katwijk en voor veel vogelaars. 2020 is een bijzonder goed jaar met meerdere vogels. Echter blijft het lastig de soort te zien, de vogel van Vlieland dit jaar werd dan ook druk bezocht.

Foto's Jacques van Goeverden (12/6) en Arjan van Elswijk (13/6) Vrieze Wei, Berkheide.