Grauwe Gors 2020

Gepubliceerd op 24 april 2020 om 22:45

Vrijdagochtend 24 april waaide er een zwakke noorden wind. Ik besloot om niet naar Trektelpost Berkheide te gaan, maar in plaats daarvan weer eens ordinair te gaan ‘bosjeskloppen’. Rond 06.15 uur parkeerde ik mijn fiets in het Zeehospitium nabij de Soefietempel. Vanaf het noordelijk deel van Berkheide liep ik langs het fietspad richting het zuiden.

 

Onderweg was het vrij stil met vogels. Naast de gebruikelijke zingende Fitissen, Nachtegalen en Grasmussen zaten er een tiental Tapuiten aan de grond. Zo nu en dan vloog er nog een Gele kwikstaart over en tevens enkele Regenwulpen en een Groenpootruiter. Toen ik bij de derde strandopgang vanaf Katwijk was aangekomen, vloog er een Zwarte mees naar zuid. De vogel leek in te vallen in het duindoornstruweel ten zuiden van de strandopgang. Terwijl ik die kant op liep, kwam ik Gerrit van Ommering tegen die bezig was met een broedvogeltelling. Na een kort gesprek liep Gerrit de strandopgang op om via de zeereep terug naar het zuidelijk deel van Berkheide te gaan. Ik besloot om de bosjes alhier eens goed te checken. In het voorjaar is dit één van mijn favoriete locaties met zowel duindoorn- als vlierstruweel en kale mosvegetatie.

 

Terwijl een Nachtegaal naast mij begon te zingen, hoorde ik op afstand een afwijkende zang. Mijn eerste indruk was een Europese kanarie. Toen de vogel echter weer zong, kon ik deze soort uitsluiten en schoot Grauwe gors door mijn hoofd. Aangezien ik geen enkele ervaring met deze soort had, twijfelde ik nog, al klonk het wel erg goed. Ik nam de zang op met mijn geluidsrecorder en probeerde de vogel te vinden. Terwijl ik naar het geluid toeliep, zag ik op ongeveer 200 meter twee vogels bovenin een vlier zitten. Eén vogel was duidelijk een Heggenmus. De ander was opvallend dikker en oogde als een forse gors. Terwijl ik de zang weer hoorde, zag ik dit beest een zingende houding aannemen met de kop in de nek en de snavel omhoog. Snel probeerde ik een plaatje te schieten, maar door de afstand en het tegenlicht mislukte dit finaal. Terwijl ik de foto’s stond te maken, vloog het dier op richting noord en zag hem verderop weer invallen. Hierna gaf ik de waarneming door in de Katwijkse vogelapp met een kleine slag om de arm. Grauwe gors is niet bepaald algemeen in Katwijk en ik had de vogel niet goed gezien. Op de plek waar de vogel inviel heb ik nog enige tijd gezocht maar zag en hoorde niets meer. Overigens werd nog geen vijf minuten na mijn bericht in de app-groep een overvliegende Griel gemeld door Marc Guyt. De Griel vloog boven het dorp naar zuid. Ben gelijk de eerste de beste duin opgerend maar kon de vogel helaas niet oppikken. Daarna nog tien minuten naar de gors gezocht, maar deze leek toch doorgevlogen te zijn richting noord.

 

Onderweg terug naar huis kwam ik Luuk Punt tegen. Hij bevestigde de waarneming van de gors toen ik hem de zangopname liet horen. Eenmaal thuisgekomen bleek na wat zoekwerk dat het inderdaad een Grauwe gors betrof. Het is pas de derde waarneming van deze soort in Katwijk na een vogel aan de grond in Berkheide op 23 april 1995 en een langstrekkende vogel langs De Puinhoop op 8 oktober 2009.