Carpodacus erythrinus is back !


Het is sinds anderhalve week weer onrustig in de Zanderij. Vanaf vrijdag 22 mei 2015 laat een Roodmus Carpodacus erythrinus zich weer mooi horen en zien aan de rand van deze woonwijk. Eigenlijk is het niet ‘een’ Roodmus, maar ‘de’ Roodmus. En eigenlijk is het ook een beetje ‘onze’ Roodmus.

Roodmus, mei 2015, Westerbaan, Katwijk (René van Rossum)
Roodmus, mei 2015, Westerbaan, Katwijk (René van Rossum)

Ga maar na. Op 28 mei 2013 werd door René van Rossum een Roodmus waargenomen boven Katwijk aan den Rijn, overvliegend en al zingend (de Roodmus, niet René). Op 16 juni werd door Gijsbert van der Bent een zingend mannetje op de Zanderij ontdekt, dat tot en met 9 juli in deze contreien is blijven hangen. Het was een nog niet uitgekleurde vogel. Zo’n beestje met de kleur van klei. In 2014 werd onze Roodmus op 20 mei voor het eerst waargenomen, door Arjan van Egmond. Extra bonus: het was nu een mooi uitgekleurd mannetje, wat in Nederland helemaal niet vanzelfsprekend is. De vogel bestreek een flink gebied en is tot en met 4 juli waargenomen.

Dit jaar liet de Roodmus vanaf 22 mei van zich horen op de Zanderij. Gijsbert Twigt was dit keer het eerste wakker. Hoewel de vogel al voor het derde jaar en steeds voor langere tijd aanwezig is, blijft de belangstelling voor de Roodmus ook dit jaar weer enorm. Elke dag maar weer! Daarbij helpt dat de vogel nog plaatgetrouwer is dan de voorgaande jaren. Bij de scouting laat de vogel zich niet zijn. De wal tussen de rotonde voor de Zeewinde tot en met de Dura Vermeer bouwloods is echt wel de favoriete plek dit jaar.

Roodmus, mei 2015, Westerbaan, Katwijk aan Zee (René van Rossum)
Roodmus, mei 2015, Westerbaan, Katwijk aan Zee (René van Rossum)

Ondanks de enorme zangactiviteit heeft het mannetje Roodmus nog geen vrouwtje kunnen scoren. Dat is opvallend, want zo heel zeldzaam zijn Roodmussen ook weer niet in Nederland. Waarschijnlijk zijn vrouwtjes veruit in de minderheid in deze uithoek van het enorme areaal, dat zich uitstrekt van Midden-Europa tot bijna het uiterste noordoosten van Rusland. Jammer voor ons mannetje Roodmus, dat zich nu moet zien te vermaken met de chagrijnige Groenlingen ter plaatse.

Roodmus, mei 2015, Westerbaan, Katwijk aan Zee (René van Rossum)
Roodmus, mei 2015, Westerbaan, Katwijk aan Zee (René van Rossum)

Daarna zal hij weer onverrichterzake de verre terugreis moeten aanvaarden richting de overwinteringsgebieden, waarvan de dichtstbijzijnde in India liggen. Je kunt het zien als vogel vliegt: de lange staart en vleugels en de soepele vlucht van een langeafstandstrekker.

Tekst: Gijsbert van der Bent