Lezing Martijn Verdoes


Prachtige beelden van de natuur in de VS

Katwijker in Californië

KATWIJK – Zeevogels, enorme winterkoningen, Redwood-wouden, steltlopers en eenden, hooggebergte. Californië heeft het allemaal, en nog veel meer. Martijn Verdoes zal hiervan een beeld geven aan de Vogelclub Katwijk op vrijdag 14 februari in De Roskam te Katwijk aan den Rijn.

Bij Californië denken we al gauw aan LA en Hollywood, San Francisco, zon en strand en Sillicon Valley, maar daarnaast staat deze Amerikaanse staat bekend om zijn prachtige natuurgebieden en een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Katwijker Martijn Verdoes weet er alles van. Hij woonde er bijna vier jaar lang. In De Roskam zal hij aan de hand van fraaie foto’s laten zien wat er zoal aan natuur te beleven valt in Californië.

Van gortdroge woestijnen tot weelderige Mammoetboom(Redwood)-bossen en van hooggebergtes tot diepe zee-canyons. Het uitgestrekte Californië, de op twee na grootste staat van de VS en bijna net zo groot als Frankrijk, kent zeer uiteenlopende biotopen. Het zal daarom geen verrassing zijn dat er dan ook een grote verscheidenheid aan vogelsoorten te vinden is. Grote aantallen steltlopers en eenden zijn te vinden in de moerasgebieden rond het dichtbevolkte San Francisco Bay, en in de woestijn vind je de in vergelijking tot de Europese Winterkoninkje enorme Cactuswinterkoning, maar ook de minuscule kolibries.

Wat misschien nog het meest tot de verbeelding spreekt is de enorme rijkdom aan zeevogels voor de Californische kust. De duizenden pijlstormvogels en de kans op het zien van albatrossen – met heel veel geluk zelfs kans op drie soorten – maken dat Californië erg in trek is bij ‘buisneusofielen’ (liefhebbers van echte zeevogels, die net als de bekende Noordse Stormvogel (‘mallemok’), een ‘buisje’ op hun neus hebben). De lezing zal zich echter niet beperken tot vogels, want ook de rijkdom aan zoogdieren, reptielen en prachtige natuurgebieden zal in beeld gebracht worden.

Deze lezing van de Vogelclub Katwijk vindt plaats in De Roskam te Katwijk aan den Rijn op vrijdag 14 februari. Toegang 2 euro per persoon (jonger dan 16 jaar gratis). De avond is voor iedereen toegankelijk, ook voor niet-leden van de Vogelclub Katwijk.