Zingend Porseleinhoen


Op 7 juli vond Joost van der Sluijs een zingende Porseleinhoen op Lentevreugd. De vogel is NIET te missen op geluid, als je Lentevreugd oploopt hoor je de vogel het explosieve ‘zweepslag’ geluid produceren. Zien is een ander verhaal, maar met een beetje geduld is het ons ook gelukt. Omdat Lentevreugd nog een vrij nieuw gebied is, zijn er minder waarnemingen bekend dan uit Berkheide. Vanaf 19 oktober 1975 tot heden zijn in Berkheide zo’n 30 waarnemingen zijn gedaan. Vooral augustus, september en oktober zijn goede maanden om ze te zien en dan gaat het meestal om juveniele vogels.

Een zingend ex. is nabij Katwijk zo-ie-zo niet algemeen en naar mijn weten pas de vierde keer ooit. Gijsbert van der Bent had op 9 juli 1981 een zingende vogel in Berkheide, en in april 2011 en 2003 heeft er een zitten zingen op Lentevreugd.

Porseleinhoen_1 Porseleinhoen_2 Porseleinhoen_3

Foto: René van Rossum