Lezing Otto Plantema


KATWIJK – Vrijdag 8 februari is er weer een lezing van de Vogelclub Katwijk die u niet mag missen. Gastspreker in De Roskam te Katwijk aan den Rijn is Otto Plantema, een liefhebber van de meest afgelegen, ijzigste of heetste plekken op aarde en de vogels die daar voorkomen.

Otto Plantema doet geen gewone vogelreisjes. Tijdens zijn studie in Amsterdam in de jaren ’70 trok hij er al jaarlijks op uit met vrouw, rugzak en tent naar bestemmingen als Groenland en Spitsbergen. Als beoefenaar van bergsport is hij al meer dan tien keer naar de Himalaya geweest. De laatste jaren hebben de vogels de overhand gekregen en trok hij, met fotoapparatuur, naar Alaska (onder andere de Pribilof Islands), Noordoost-Siberië, Groenland en Spitsbergen. Ook hier weer met rugzak en tent.

Gaat hij naar de tropen, dan worden het wel meteen de diepste binnenlanden van Nieuw-Guinea. Als het maar afgelegen is. Eind vorig moest hij op het eiland Crozet ruim twee weken wachten op een boot uit Kaapstad, om hem en honderd Franse wetenschappers te evacueren. Het Franse onderzoeksschip ‘Marion Dufresne’ was op de rotsen gelopen.

Tijdens de lezing over zijn reizen naar de ‘far corners of the Earth’ passeren voor de pauze interessante en indrukwekkende vogelsoorten de revue uit koude noordelijke streken (Alaska, Siberië, Groenland en Spitsbergen), en na de pauze vogels uit de koude en kille streken op het zuidelijke halfrond (Antarctica, Crozet, Bounty, Falklands en South Georgia (met zeiljacht)) met pinguïns en albatrossen als rode draad.

Het programma begint om 20.00 uur. De lezing is toegankelijk voor iedereen. De entree bedraagt 2 euro per persoon.

Keizerspinguïns op Antarctica
Keizerspinguïns op Antarctica
Kuifpapegaaiduiker op de Pribilof Islands
Kuifpapegaaiduiker op de Pribilof Islands

Foto’s: Otto Plantema