Hans Groen in Soedan en Kosovo


KATWIJK – Vrijdag 9 november organiseert de Vogelclub Katwijk een lezing in De Roskam met de Katwijkse natuurfotograaf Hans Groen. In de vrije uurtje van zijn missies naar Soedan en Kosovo heeft hij menig mooie vogelfoto gemaakt.

Je wordt door de VN en EU uitgezonden naar allerlei gevaarlijke plekken op de wereld, en je bent vogelaar/fotograaf. Katwijker Hans Groen weet er alles van. Van half 2007 tot begin 2008 zat hij bijvoorbeeld voor de UN-missie UNMIS in de plaats Bentiu, bij de olievelden op de grens van Noord- en Zuid-Soedan. Het was zeven dagen werken per week, maar per dag had hij zo’n anderhalf uur de tijd om op het kamp te fotograferen. Buiten het kamp was het niet mogelijk, of in ieder geval heel moeilijk, om te fotograferen.

Van januari 2010 tot januari 2011 zat Hans in Kosovo voor de EU-missie EULEX. Zijn bewegingsvrijheid was daar wat groter, en hij maakte daarvan gebruik bij het maken van enkele uitstapjes naar buurland Hongarije, met name naar het gebied rond Turkeve. Tijdens de lezing, die ongeveer anderhalf uur zal duren en onderbroken wordt door een korte pauze, zal een breed scala aan interessante vogels de revue passeren. Van de fraaie Karmijnrode Bijeneter uit Soedan tot de imposante Keizerarenden in Hongarije. De lezing begint om 20:00 uur in de Roskam aan de Turfmarkt in Katwijk aan de Rijn, en de entree bedraagt twee euro.

Karmijnrode Bijeneter

De kleurige Karmijnrode Bijeneter, het grootste lid van de familie van de bijeneters. Foto: Hans Groen