Lezing Koos Dijksterhuis over Drieteenstrandlopers


Groenlanders in Afrika, Afrikanen op Groenland

Groenlanders in Afrika, Afrikanen op Groenland

KATWIJK – Drieteenstrandlopers, wie kent ze niet. Het zijn die leuke, levendige vogeltjes langs de vloedlijn die steeds voor de brekende golven uitrennen en de terugtrekkende golven achternalopen. Ondertussen driftig pikkend naar iets eetbaars.

Vrijdag 21 januari is schrijver Koos Dijksterhuis te gast bij de Vogel- en Natuurclub Katwijk om meer te vertellen over dit bij nader inzien zeer interessante vogeltje, dat inderdaad maar drie tenen aan elke voet heeft. Het grootste deel van het jaar zijn Drieteenstrandlopers gezelligheidsdieren. Buiten de broedtijd hollen ze over de stranden van Schotland tot Zuid-Afrika, altijd in groepjes. Het zijn wonderbaarlijke vogels, die, klein als ze zijn, toch wonderbaarlijk lange wereldreizen kunnen maken. Schrijver Koos Dijksterhuis reisde deze vogels en hun onderzoeker Jeroen Reneerkens gedurende drie jaar achterna. Dat achterna reizen betekende onder meer ploegen door een meter sneeuw op de zompige toendra van Groenland, waar de Drieteenstrandlopers broeden, uitdrogen en zweten in de tropenhitte van Mauritanië en Ghana, en rillen op IJsland of het waterkoude Wad van Vlieland of Schiermonnikoog. De Drieteenstrandloper is een mooi studie-object. Want waarom broeden die vogels eigenlijk helemaal bij de Noordpool? En waarom vliegen veel Drieteenstrandlopers helemaal naar Mauritanië, of dwars over de Sahara naar Ghana, of helemaal door naar Zuid-Afrika, terwijl ze ook in Nederland kunnen overwinteren? Koos Dijksterhuis schreef er het boek ´Een Groenlander in Afrika´ over, populaire wetenschap en een menselijk reisverhaal ineen. Over zijn strandloperreizen en de weerslag daarvan in het boek vertelt Dijksterhuis kort maar krachtig op vrijdagavond 21 januari in De Roskam te Katwijk aan den Rijn. Ook laat hij dia’s zien en een korte film. Koos Dijksterhuis is een bekend publicist, met onder heel veel meer dagelijks een natuurcolumn in Trouw. Wekelijks mailt hij gratis een actueel pleziervers naar honderden abonnees. Zie voor meer informatie www.dijksterhuis.net en www.plezierverzen.nl. De lezing wordt georganiseerd door de Vogel- en Natuurclub Katwijk in etablissement De Roskam aan de Turfmarkt in Katwijk aan den Rijn. De avond begint om 20.00 uur en iedereen is van harte welkom, ook niet-leden. De entree bedraagt 2 euro