Nachtvlinders


Doe mee met de Nationale Nachtvlindernacht op vrijdag 28 augustus

KATWIJK – Een natuurexcursie bij duisternis. Aanstaande vrijdagavond 28 augustus organiseert de Vogel- en Natuurclub Katwijk een nachtvlinderexcursie in het kader van de Nationale Nachtvlindernacht. Verzamelen om 21.00 uur onderaan De Klip in Wassenaar.

Een van de vele soorten bijzonder fraaie nachtvlinders gevangen in het flitslicht van de fotograaf. Leden van de Vogel- en Natuurclub Katwijk kunnen helpen bij het bepalen van de soort. (Foto: Bas Haasnoot)

In Nederland komen officieel 70 soorten dagvlinders voor. Best een aardig aantal toch? Maar dat aantal valt in het niet bij het aantal nachtvlinders. Daarvan komen namelijk maar liefst 700 soorten voor in Nederland! Het is een hele uitdaging om al deze beestjes te zien te krijgen. De Nationale Nachtvlindernacht is een ideaal moment om kennis te maken met een aantal van deze vrij onbekende maar bij nader inzien heel aantrekkelijke groep vlinders.
De Nationale Nachtvlindernacht wordt verspreid over het hele land gehouden. De Vlinderstichting verzamelt alle waarnemingen die bij de tientallen excursies die avond gedaan worden. Dat is mooi meegenomen, want er zijn relatief weinig gegevens beschikbaar over bijvoorbeeld de verspreiding van veel soorten nachtvlinders. Door op één avond op zoveel mogelijk plaatsen in het land tegelijkertijd naar nachtvlinders te kijken kunnen veel waardevolle gegevens verzameld worden. Op deze manier kunnen we weer een stapje verder komen in het ontrafelen van de geheimzinnige wereld van de nachtvlinders.
De Nationale Nachtvlindernacht wordt vanaf 2005 jaarlijks georganiseerd door de Vlinderstichting. Ook dit jaar is het in samenwerking met Vogel- en Natuurclub Katwijk mogelijk om in onze buurt mee te doen. Met behulp van creatieve methoden als ultraviolet licht achter witte lakens en/of een stroopsmeersel op boomstammen kunnen nachtvlinders worden gelokt, waargenomen en gedetermineerd. Een aantal leden van de Vogel- en Natuurclub Katwijk ‘nachtvlindert’ al een tijdje en kan helpen met het benoemen van de soorten.
De excursie wordt gehouden op 28 augustus bij De Klip in Wassenaar (vlakbij de rotonde naar Wassenaarse Slag). We beginnen om 21.00 uur en zullen rond 1.00 uur stoppen. Eerder naar huis gaan is eventueel mogelijk, dus jeugd is onder begeleiding zeker welkom!

Wil je deelnemen aan de excursie dan kun je je opgeven bij Bas Haasnoot, telefoon 06-20200353 of email: info@bhfoto.nl . Aan de excursie zijn geen kosten verbonden. Neem wel een zaklamp mee!