Vrouwtje Zuidelijke Keizerlibel Lentevreugd


Eindelijk de eerste Zuidelijke Keizerlibel in ons waarnemingsgebied! Deze van oorsprong mediterane soort is de laatste jaren aan een gestage opmars bezig in Nederland en voortplanting is inmiddels al vastgesteld.

Donderdag 28 juni vond Eus van der Burg dit vrouwtje op Lentevreugd. Dit exemplaar was vanwege het koude weer niet erg actief en was veelal rustend te vinden in duinrietruigte. Erg goed te benaderen, maar wanneer eenmaal uit beeld ook zeer moeilijk terug te vinden, gezien zij niet erg snel opvloog.

Het belangrijkste onderscheid met de gelijkende Grote Keizerlibel is dat segment 1 geheel donker getekend is. Tevens ontbreekt bij de Zuidelijke Keizerlibel de kenmerkende zwarte stip (bull’s eye) aan de bovenkant van het gezicht, die bij de Grote Keizerlibel zeer opvallend is. In plaats hiervan zijn er een aantal gekleurde balkjes te zien.

Op 21 Juni was er al een claim van een mannetje door Hugo van der Slot in hetzelfde gebied.