Rouwmantel


Foto Arjan van Egmond

Op 1 september zagen Arjan van Egmond en Milou Remmelzwaal een Rouwmantel in hun tuin in de Bestevaerweg. De vlinder bleef helaar niet lang ter plaatse en vloog door naar de andere tuinen. Wel kon Arjan nog even twee plaatjes schieten.

De Rouwmantel is een zeer zeldzame gast in Nederland, hoewel er de laatste tijd wel meer waarnemingen zijn geweest (zo zagen Casper Zuyderduyn en Eus vd Burg er laatst een bij Lentevreugd).

Foto Arjan van Egmond

In 1995 vond er een invasie van Rouwmantels plaats in ons land. Er werden er toen ca 700 gemeld en toto in oktober werden ze gezien. De eerste werd toen gevonden door Arjan van Egmond, Arnold Meijer en Arie jonker bij camping de Zuidduinen. Dit exemplaar bracht de nacht door onder een biels op de camping en de volgende ochtend kon een groot aantal vlinderaars hem zien ontwaken. Twee Rouwmantels verbleven in dat jaar enige dagen op een bloedende Iep bij Cleyn Duin.

Tekst Arnold Meijer Foto’s Arjan van Egmond