Kruipers en klevers in Panbos


Maandag 3 april was een frisse maar zonnige voorjaarsdag. Er waren nog bijna geen zomergasten terug, maar de standvogels lieten in Panbos al goed van zich horen. Vanaf de ingang van Panbos tot en met het Theehuis waren de geluiden van meerdere Boomklevers te horen. Door het bos heen waren meerdere Boomkruipers actief, met zang en met inspectie van mogelijke nestholten Naast de tegenwoordig onvermijdelijke Halsbandparkieten zijn de spechten de meest opvallende vogels in het vroege voorjaarsbos; de Groene Specht door z’n roep en de Grote Bonte Specht door z’n roffels. Uiteraard mogen ze er qua uiterlijk ook zijn.

Hans Groen was met een collega een ochtendje op foto-safari door Panbos en kon de spechten, kruipers en klevers op de gevoelige plaat vastleggen. De twee Grote Bonte Spechten hadden duidelijk grote plannen, want kort nadat de foto was geschoten kon ook copulatie worden waargenomen.

Foto’s Hans Groen – Tekst Gijsbert van der Bent