Strijd om het Burgermeesterschap van het strand in Katwijk


Afgelopen dagen tartte een stevige noordwesterstorm de Nederlandse kust. Een koude stroom vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan stuwde de Noordzee in en bracht veel winterse neerslag en de gepaarde ongemakken. Maar de storm bracht meer met zich mee. Tientallen Grote- en Kleine Burgemeesters werden er waargenomen langs de Nederlandse kust zo ook in Katwijk. Op zaterdag werden er maar liefst vijf verschillende Grote Burgemeesters en één Kleine Burgemeester vastgesteld.


De nieuwe zelf uitgeroepen Grote Burgemeester van het Katwijkse strand, maar niet volgens de lokale goedgelovige Zwarte Kraaien (foto Luuk Punt)

Deze ongekende aantallen brachten op zaterdag 14/01 minimaal al 53 vogelaars op de been naar het Katwijkse strand die daar een prachtige eerste winterkleed Grote Burgemeesters en de Kleine Burgemeester zagen die zich tegoed deden aan de aangespoelde mosselen, oesters, zeesterren en krabben. Het was een “larofielen” paradijs met tussen de duizenden Zilvermeeuwen, Kokmeeuwen, Stormmeeuwen en Grote Mantelmeeuwen nog een paar snoepjes zoals Geelpootmeeuwen, Pontische Meeuwen en een verdwaalde Drieteenmeeuw.


Kleine Burgemeester daagt een Zilvermeeuw uit (foto Marc Kolkman)