Highlights februari 2016


Een mager maandje met een paar krentjes zoals Kleine Zilverreiger, Bonte Kraai, Raaf, Kleine Bonte Specht en een lokale klapper…. een Patrijs!

Op 2-2 gaf de Zwarte Ruiter nog altijd acte de precence of het Valkenburgse Meer. Een groep van c. 180 Drieteenstrandlopers was even kort t.p. op het strand bij de Buitenwatering en in de Binnenwatering probeerde een met olie besmeurde Drieteenmeeuw zijn heil te zoeken. De Manderijneend was ook nog altijd heel de maand aanwezig in de Rijnsoever en in de Ruygenlaanse Polder werd de eerder waargenomen Kleine Zilverreiger weer op 3-2 gezien. De eerste Witte Kwikstaart werd opgemerkt in de Rijnsoever en de dag erna ook twee op Rijnfront. De hoeveelheid water op deze plek leverde al meer leuke waarnemingen op de maand van Watersnippen, Waterpieper, Bergeenden, Pijlstaarten en vele Kieviten.


Vechtende Bergeenden op Rijnfront (foto Peter van Duijn)

Op 5-2 werd een vanuit het Ridderpark roepende Bosuil opgemerkt. De Bonte Kraai paradeerde op 6-2 op het stand voor Berkheide en op lentevreugd werd een Bokje opgestoten. De Slechtvalken gaven ook deze maand rondom het vliegveld weer enkele luchtshows weg. De Bonte Kraai zat een dag later op Lentevreugd waar ook een Raaf langs vloog. Een Ransuil vloog ´s morgens vroeg over Frederiksoord in Rijnsburg op 11-02. De Kleine Zilverreiger werd op 13-2 opgemerkt in de Ommedijkse Polder en bij de Wassenaarse Slag werd een Kleine Bonte Specht waargenomen.


Geoorde Fuut in winterkleed op Valkenburgse Meer (Arjan Portengen)

Halverwege de maand spoelde er aardig wat dode zeesterren en zwaardschedes aan waar vele Drieteenstrandlopers, Steenlopers, en diverse soorten meeuwen waaronder ook Pontische Meeuwen zich tegoed aan deden. Een Geoorde Fuut werd op 19-2 ontdekt op het Valkenburgse Meer. Een ware verassing was een Patrijs nabij de jachthaven Rijnsburg op 21-2. Twee Toppers werden op 24-2 op het Valkenburgse Meer gevonden. Op 29-2 werd boven het rietveld van Lentevreugd een Blauwe Kiekendief jagend waargenomen.


Eén van de twee mannetjes Topper aanwezig op het Valkenburgse Meer (foto René van Rossum)