Zwarte Rotgans nieuw voor Katwijk!


Een paar weken zit ik, Rene van Rossum, vrijwel iedere ochtend bij telpost Savoy over zee te turen. De vele uren die je dan maakt levert op een gegeven moment altijd wel wat leuks op. Vanmorgen, 18 november, vloog er in een groepje van negen Rotganzen een ZWARTE ROTGANS!

Bij veel vogelaars is bekend dat ik niet echt gek ben van ‘ganzen’ (uitgezonderd de Brandgans). Maar omdat ik moest tellen ga je elke vogel af en bij 4 stopte ik, dit vanwege een witte flank bij deze ‘rotgans’. Daardoor kijk je even scherper en zag ik ook duidelijk de brede witte vlek in de vorm van een halve maan in de hals. Samen met de meer donkere onderdelen dan de overige rotganzen viel het kwartje snel.

Als een gek heb ik m’n lens uit de tas gehaald en een spurt naar voren gemaakt door de nieuwe zeereep. De vogels waren geland nabij de Buitenwatering op het strand. Maar vanwege wandelaars bleven ze helaas niet lang zitten.

Tekst en foto’s René van Rossum

Een gedachte over “Zwarte Rotgans nieuw voor Katwijk!

  1. Na de Amerikaanse Smient begin dit jaar op het Valkenburgse Meer (28 feb, 1 en 7 maart) is de Zwarte Rotgans de 2e nieuwe soort voor 2015. Dit maakt dat in het werkgebied van de Vogelclub Katwijk nu 329 vogelsoorten zijn waargenomen!

Reacties zijn gesloten.