Champions of the Flyway


Katwijkers zetten zich in tegen de moord op trekvogels.

Het is misschien wel het meest fascinerende fenomeen uit de vogelwereld, maar jammer genoeg niet zonder gevaren – de vogeltrek. En Eilat, in Israel, is een van de beste plekken ter wereld om dit spectaculaire fenomeen te beleven. Het mag dan ook geen toeval heten dat juist hier, voor de eerste keer, het internationale evenement Champions of the Flyway wordt georganiseerd om geld in te zamelen voor de bescherming van trekvogels tijdens hun lange reis.

Champions of the Flyway

Semi-collared Flycatcher (Marc Guyt / www.agami.nl)

Op 1 april aanstaande zal een gemêleerd gezelschap aan teams uit een verscheidenheid van bedrijfstakken, vogelbeschermingsorganisaties en vogelclubs met verschillende nationaliteiten strijden om de titel Champions of the Flyway in een intense 24-uurs Big Day. Deze race wordt niet alleen georganiseerd om het wonder van de vogeltrek te vieren, maar vooral om geld in te zamelen om BirdLife International te steunen bij de strijd tegen de illegale moord op trekvogels. Jaarlijks worden miljoenen trekvogels geschoten, vergiftigd of gevangen op lijmstokken en bereiken nooit hun overwinterings- of broedgebieden, wat in sommige gevallen wezenlijk bijdraagt aan de achteruitgang van populaties en dus de ecosystemen waar deze soorten in leven. Aan dit evenement als afsluiting van Eilat Birds Festival zullen top vogelaars van over de hele wereld deelnemen, en wij –de Katwijkers Martijn Verdoes en Marc Guyt. Samen met Gert Ottens en onze teamleider Ken Billington (oprichter van Focussing on Wildlife) zullen wij proberen de Katwijkse en Nederlandse eer hoog te houden in het team Focusing on Wildlife Sprinters. Check HIER onze teampagina.

Champions of the Flyway

Eilat Mountains Israel (Marc Guyt / www.agami.nl)

Via deze weg willen we iedereen oproepen om HIER te klikken voor het geven van een donatie. Wat je maar kunt missen, want alle beetjes helpen om ons als team te steunen, om een statement te maken, maar vooral om BirdLife International in staat te stellen om onze gevederde vrienden te beschermen tijdens de vogeltrek. Iedere bijdrage gaat rechtstreeks naar een door BirdLife uitgekozen project in Zuidoost-Europa. Dat dit jammer genoeg nog steeds nodig is kunt u hier lezen en zien.

Alvast bedankt voor jullie steun!

Namens alle trekvogels,

Gert, Ken en de Katwijkers Martijn en Marc – Focusing on Wildlife Sprinters

Champions of the Flyway

Black-headed Wagtail (Marc Guyt / www.agami.nl)

Champions of the Flyway

North beach Eilat Israel (Marc Guyt / www.agami.nl)