Late Kleinste jager


Zondagmiddag, als het weer wat opklaart, besluit ik om nog even naar Savoy te rijden om over zee te gaan kijken. Op de telpost tref ik Johnny van der Zwaag en Jaap Engberts en niet veel later komt Chris Quispel. Veel vliegt er niet ondanks de harde west zuidwesten wind. Een Kleine Jager passeert vlak achter de branding, mooi te zien in de zon. Niet veel later pik ik voor de uitwatering een Jager op, op het eerste gezicht denk ik , gezien de tijd van het jaar aan Middelste Jager. Veel zie ik er op dat moment niet aan want de vogel verdwijnt al snel weer in de golf dalen. Als we de vogel weer in beeld krijgen en wat langduriger in goed licht kunnen bekijken zie ik de gebandeerde onderstaartdekververen. Jongens we zitten hier naar een Kleinste Jager te kijken! Erg bijzonder zo laat in het seizoen. De vogel word doorgegeven via de What’s app groep en ik verstuur een Dutch Bird Alert want de Jager blijft, zo nu en dan zelf jagend op de voor de uitwatering aanwezige meeuwen, rondhangen en zit zo nu en dan op zee. Al snel arriveren de eerste “twitchers” die de vogel ook kunnen bekijken. Na een minuut of tien vliegt de Kleinste Jager door naar zuid. Een paar vogelaars komen net een kwartiertje te laat, helaas. Ze zoeken nog even de branding af ten zuiden van de telpost maar kunnen de vogel niet meer terugvinden. Het is tien voor vier als de vogel ineens weer voor de uitwatering hangt en de laatkomers toch nog van de vogel kunnen genieten. Joost v/d Sluijs kan een paar goede foto’s maken en zodoende word dit het eerste gedocumenteerde geval van een Kleinste Jager in november voor de Nederlandse kust. Hoe bijzonder deze waarneming is blijkt wel uit het feit dat er in de database van Trektellen.nl maar 7 november waarnemingen staan, waarvan twee uit Katwijk. Op Waarneming.nl zijn 11(vrij) zekere waarnemingen te vinden, waarvan een in Katwijk. Verder vliegen er die middag nog een juveniele Vorkstaartmeeuw en een Noordse Pijlstormvogel langs Savoy.

Rein Genuit

Kleinste Jager
Kleinste Jager
Kleinste Jager
Kleinste Jager

Foto’s: Joost van der Sluijs