Hop zet Katwijkse woonwijken op stelten


KATWIJK – Een Hop heeft de afgelopen week honderden vogelliefhebbers naar Katwijk getrokken. De bijzondere vogel uit subtropische streken werd vorige week zaterdag (28 september) ontdekt midden in het Molenblok, en liet zich geregeld zeer fraai bekijken. Veel vogelaars/fotografen lieten zich dit buitenkansje niet ontzeggen.

Dirk, wat is dat voor een rare duif? Dirk van Rijn uit de Molenwijk is geen vogelaar, maar wist het antwoord op de vraag van zijn vrouw meteen: er zat een Hop in zijn tuin! Met zijn geelbruine verenkleed, zwart-wit patroon op rug en vleugels, lange snavel en opvallende kuif is de Hop een van de meest exotische en ook makkelijkst te herkennen vogelsoorten die in Nederland waargenomen kunnen worden.

Dirk van Rijn waarschuwde een hem bekende vogelaar, en toen ging het balletje snel rollen. Door de moderne communicatiemiddelen van tegenwoordig wist heel vogelend Nederland binnen enkele minuten dat zich in de Katwijkse Molenwijk een Hop ophield. René van Rossum woont in de buurt, was binnen vijf minuten als eerste ter plaatse en zag Dirk met een buurman door de straat sluipen om een bewijsfoto van de Hop te maken. René kon direct aansluiten, en met hem tientallen andere vogelaars. Sindsdien zijn er wel duizenden ‘bewijsfoto’s’ gemaakt van de Hop.

Onafhankelijk van Dirk van Rijn had de 7-jarige Terry Durieux uit de Asterstraat de Hop ook ontdekt. Terry vertelde aan zijn moeder dat er een mooie vogel met een ‘zebrarug’ in de Pioenhof zat. Moeder Durieux zou in de familie navraag doen naar die ‘rare specht’, en met een gewone i-pad kon Terry een foto maken van de vogel. Navraag bleek echter niet meer nodig, want de vogelaars renden al door de straat….

Na die zaterdag houdt de Hop de gemoederen nog steeds bezig. In de loop van de week heeft de Hop zijn activiteiten verplaatst naar de Zanderij. De Hop is niet continu in beeld en ook niet altijd even makkelijk terug te vinden. Maar hij heeft z’n favoriete plekjes; vooral grasveldjes vallen in de smaak. Bij zijn uitstapjes wordt de Hop steevast gevolgd door een sliert bewonderaars.

Hop1 Hop2 Hop3 Hop4

Tekst: Gijs van der Bent

Foto’s: René van Rossum