Zwarte Ooievaars


Op 24 juli 2012 ontdekte Peter Lindenburg in de avonduren twee juveniele Zwarte Ooievaars op Lentevreugd. Hij zag hoe de vogels opvlogen en zich opmaakten voor de nacht op de gevel van een oude bollenschuur aan de noordoostkant van het gebied. Een 10 vogelaars uit Katwijk en omgeving hebben tot het donker de vogels nog kunnen waarnemen. De volgende morgen vroeg kwamen veel vogelaars kijken of ze er nog zaten en dat was gelukkig het geval ! Maar om zes uur besloten de 2 juv. vogels van het dak af te zeilen naar het achtergelegen gebied. We besluiten Lentevreugd op te wandelen in de hoop de vogels daar ergens tegen het lijf te lopen. Met (door het bedauwde gras) kletsnatte voeten staan we een kwartiertje later ten noordwesten van de Grote Plas. Geen Zwarte Ooievaar te zien ! Op zich niet verwonderlijk, want het zicht is maar een meter of vijftig. Er zit niets anders op dan te wachten tot de opkomende zon de mist wegbrandt. Als om tien over zeven de mist optrekt, tonen beide Zwarte Ooievaars zich gelukkig in al hun pracht aan ons!

Zwarte Ooievaars broeden (nog) niet in Nederland. Ze broeden vooral in uitgestrekte oude rustige bossen in nabijheid van moerassen, poelen, beken of rivieren, bij voorkeur in heuvelachtig gebied. Met oostenwind en hoge temperaturen zien we ze in Katwijk vanaf eind juli en begin augustus het meest. Er zijn al een 10-tal waarnemingen uit Katwijk bekend. Tegenwoordig worden ze ieder jaar wel opgemerkt boven Katwijk.

Zwarte Ooievaars

Zwarte Ooievaars

Zwarte Ooievaars

Tekst: Luuk Punt & René van Rossum
Foto’s: Luuk Punt & René van Rossum