Donderdagavond 10 mei Nachtegalenexcursie Vogelclub Katwijk


KATWIJK – Vorige week gooiden hevige regen en onweer roet in het eten. De Vogelclub Katwijk organiseert op donderdag 10 mei opnieuw een ‘Nachtegalenexcursie’ in de duinen van Berkheide. Verzamelen 19.30 uur bij de parkeerplaats tegenover de Soefitempel aan de Sportlaan.

Hoewel het nog aan de frisse kant is, is het voorjaar in de vogelwereld toch echt al losgebarsten. Wie nu een wandeling in de duinen maakt wordt zeker ’s ochtends vroeg en tegen de avond getrakteerd op een orkest van vogelzang. Nachtegalen, Fitissen, Grasmussen en het pareltje van de duinen, de Blauwborst, zingen uit volle borst. Maar misschien heeft u al deze vogels niet op naam kunnen brengen.

Om Katwijkers bij te brengen over wat er nu allemaal leeft en zingt in de duinen behalve dan ‘knijne, vosse en fezante’, organiseert de Vogelclub Katwijk een ‘Nachtegalenexcursie’, genoemd naar de in deze tijd van het jaar luidruchtigste zangvogel van het duin. Elders in Nederland is deze meesterzanger helemaal niet zo gewoon. De duinen tussen Den Haag en Zandvoort gelden echter als een bolwerk voor de Nachtegaal, waar de vogels soms ‘mannetje aan mannetje’ zitten te zingen.

De excursie is een herkansing voor de excursie die voor vorige week woensdag was gepland. Hevige regen en onweer gooien toen roet in het eten. Nu willen we donderdag 10 mei opnieuw een poging wagen. We vertrekken, eventueel in groepjes, om 19.30 uur onder leiding van ervaren Katwijkse vogelaars vanaf de parkeerplaats tegenover de Soefitempel aan de Sportlaan. Opgeven hoeft niet en deelname is gratis. De wandeling zal zo’n anderhalf-twee uur in beslag nemen. Stem uw kleding goed af op het weer, en hou er rekening mee dat het ’s avonds snel af kan koelen.

Nachtegaal

Nachtegaal

Foto’s René van Rossum