28 april 2012 – De twaalfde Katwijkse Fiets Big Day


KATWIJK – De afgelopen jaren was het stil op de tweede zaterdag van mei in Katwijk. Fietsen stonden weg te roesten, wekkers bleven stil, zitvlees werd dikker en vogels vlogen ongestoord verder. Daar moet verandering in komen! Het wordt weer eens tijd voor een startschot bij Hotel Savoy, om zes uur ‘s morgens.

Jazeker, het gaat er dit jaar weer van komen. Fietsende en zwetende mannen met kijkers, die wielrenners van het pad af schreeuwen, die wandelaars en duinwachters omver rijden op en buiten de paden en die fietsen over hekken smijten. En dat alles om binnen tien uur zo veel mogelijk soorten te zien. Waar hebben we het over? De Katwijkse Fiets Big Day! Op zaterdag 28 april is het na een aantal blanco jaren weer zover. Het wordt de achtste editie van dit roemruchte evenement uit de Katwijkse vogelaarshistorie.

Teams van drie á vier personen proberen binnen de grenzen van het waarnemingsgebied van de Vogel- en Natuurclub Katwijk zo veel mogelijk soorten te zien in een tijdsbestek van precies tien uur. Het enige toegestane vervoersmiddel: de fiets! Om zes uur ’s morgen klinkt het startschot bij Hotel Savoy, waar tien uur later (16.00 uur) de moegestreden teams ook weer verzamelen om de score op te maken. Bij eerdere Big Days scoorden de teams al rond de 100 verschillende vogelsoorten, en werden er in totaal vaak rond de 125 soorten geteld op zo’n dag. Het teamrecord staat op 123 soorten. Onder het genot van een verfrissend biertje en/of opwekkende koffie worden de scores opgemaakt. Zal het record verbroken worden?

Het gaat natuurlijk niet alleen om de punten. Heel Katwijk wordt weer eens goed onderzocht, tot in alle uithoeken toe. Even vogelen buiten de gebaande paden kan nog wel eens verrassingen opleveren. Er zijn plannen om ‘s avonds met z’n allen (alleen voor wie zich een beetje kan gedragen…) wat te gaan eten, bijvoorbeeld bij de Chinees. Opgeven, liefst per team, kan bij Menno van Duijn: menno@birdclubkatwijk.nl. Daarbij ook aangeven of je mee wilt eten ‘s avonds.

Regelement:

1) Start 06.00 uur bij Hotel Savoy.

2) Eind 16.00 uur bij Hotel Savoy. Kom op tijd! Voor vijf minuten die een team te laat is wordt er een soort van de score gehaald.

3) Een waarneming telt pas als minimaal twee personen van het team de soort hebben waargenomen.

4) Je mag je niet verplaatsen met gemotoriseerd vervoer. Dus alleen fietsen, steppen, wandelen, rennen, kruipen en rollen zijn toegestaan.

5) Verboden gebieden mogen niet worden betreden.

6) Waarnemingen tellen alleen als de waarnemers zich binnen de grens van het waarnemingengebied bevinden. Vogels die er buiten zitten maar vanuit het gebied gezien worden tellen mee (bijvoorbeeld een Visarend boven Meijendel vanaf de trektelpost Berkheide).

7) Hulplijnen (luiaards die niet meedoen…) mogen ingeschakeld worden.

8) Hoe het moet bij het ontdekken van zeer bijzondere en interessante vogels moet nog besproken worden (geheimhouden is in ieder geval niet de bedoeling als een team een Rosse Waaierstaart ontdekt…)

9) Vogels mogen niet moedwillig worden verjaagd (ook niet als er een ander team aankomt…).