Lezing 2 maart 2012


Over regeneratie en (Bonte) Tapuiten

KATWIJK – Wat doen die bulldozers in het duin? En waar in Europa kun je 200 vogelsoorten in een week zien? Op vrijdag 2 maart organiseert de Vogel- en Natuurclub Katwijk een dubbele lezing in De Roskam te Katwijk aan den Rijn: over ‘natuurherstel’ in onze duinen en over Bulgarije als opkomende bestemming voor vogelaars.

Vincent van der Spek uit Den Haag is adviseur Natuurbeheer van duinwaterleidingmaatschappij Dunea, en vertelt voor de pauze over het wat, hoe en waarom van de zeer ingrijpende maatregelen van de beheerders van onze duinen. Na de pauze wat luchtiger kost, want dan zet Vincent zijn pet op van reisleider van de vogelreisorganisatie BirdingBreaks. Hij leidde de afgelopen jaren enkele reizen naar Bulgarije, en werd verliefd op wat misschien wel de beste vogelbestemming van Europa is. Want hoeveel bestemmingen in Europa zijn er waarin je in een week tijd meer dan 200 vogelsoorten kunt zien? Veldrietzangers, Kroeskoppelikanen, Griekse Spotvogels, Balkanvliegenvangers, Rotskruipers en nu Bónte Tapuiten passeren de revue. Bulgarije is dunbevolkt, met ruige bergen, indrukwekkende moerassen en nog overgebleven stukjes steppe, en ligt bovendien nog langs een drukke trekbaan voor vogels. Bulgarije wordt langzaamaan maar zeker terecht een hit onder vogelaars. Naast vogels is er ook nog een heel scala aan vlinders, reptielen en amfibieën te zien in de Balkan-staat. Kom op tijd als je nog een stoel wil, want bij de vorige lezing was het erg vol (en gezellig). Toegang:2 euro. Aanvang zoals altijd 20.00 uur.