Lezing Madagascar


Een eiland vol aparte vogels, apen en kameleons

KATWIJK – Op vrijdag 13 januari organiseert de Vogel- en Natuurclub Katwijk een lezing in De Roskam te Katwijk a/d Rijn. Wereldvogelaar en fotograaf Wietze Janse uit Rijswijk zal aan de hand van fraaie foto’s ons mee op reis nemen naar het voor de Afrikaanse oostkust gelegen Madagaskar; het op drie na grootste eiland ter wereld. Wat nu Madagaskar heet is miljoenen jaren geleden afgebrokkeld van de continenten, is een eiland gebleven en heeft door dit jarenlange isolement een unieke flora en fauna met veel endemen – soorten die alleen in een bepaald gebied voorkomen – ontwikkeld. Gezien de grootte van het eiland (ongeveer 17 keer Nederland) komen er niet zo veel soorten voor, ongeveer tweehonderd. Maar de helft daarvan komt alleen maar op Madagaskar voor en nergens anders ter wereld. Madagaskar is allang niet meer geïsoleerd. Tweeduizend jaar bewoning door mensen heeft z’n tol geëist. Van de oorspronkelijke landschappen zijn nog maar fracties over, en alle zeilen moeten bijgezet worden voor het behoud van de laatste restanten. Van de ongeveer 20 miljoen inwoners van het eiland leeft driekwart onder de armoedegrens, wat het een van de armste landen van Afrika maakt. (Eco)Toerisme zou ook van de groeisectoren kunnen zijn. Al zijn veel soorten bedreigd en zeldzaam (geworden), op het eiland vind je gelukkig nog steeds prachtig gekleurde en getekende vogelsoorten, met evenzo aparte namen als Asities, Ground-Rollers en Vangas. Ook heeft Wietze de Indri – lemursoorteen (lemuren zijn aapachtigen die alleen op Madagaskar voorkomen) –, endemische kameleons en gekko’s op de gevoelige plaat weten vast te leggen. Natuurlijk komen ook de typische landschappen met ‘spiny-forests’ en baobabs aan bod. De lezing over dit fascinerende en nog steeds mysterieuze eiland vangt aan om 20.00 uur. De toegang bedraagt EUR 2.00 en de lezing is voor iedereen toegankelijk. Locatie: De Roskam, Turfmarkt 2, Katwijk a/d Rijn

Long-tailed Groundroller

De Long-tailed Groundroller, wat in het Nederlands vertaald zoiets als Langstaart Grondscharrelaar zou worden, is een soort die alleen op Madagaskar voorkomt.

Krabplevier

De Krabplevier, die met z’n forse snavel ook echt krabben naar binnen werkt, komt op meer plaatsen in Afrika en Azië voor, maar is ook een mooie soort voor Madagaskar.