Hans van den Berg


Hans van den Berg is in de avond van 30 november op 59-jarige leeftijd overleden. Hij lag al enige maanden in een verzorgingstehuis te Rijswijk.

Hans is van grote betekenis geweest voor een hele generatie Katwijkse vogelaars. Als docent Engels op het Pieter Groen college in Katwijk organiseerde hij voor leerlingen op de vrijdagmiddagen excursies naar Berkheide en het Valkenburgse meer, en wist hij velen van ons enthousiast te maken voor het vogelen. In die periode, begin jaren negentig, was Hans een fanatiek twitcher en hij nam ons dikwijls mee naar een zeldzame soort in den lande. Tijdens deze uitstapjes hadden we altijd veel lol. Ik heb nog goede herinneringen aan een lang weekend Lac du Der, waar we duizenden Kraanvogels zagen, aan de talloze winterse excursies naar Zeeland en uitstapjes naar de Waddeneilanden. Ook de nachtelijke ritten over de Veluwe, met zijn onafscheidelijke Skoda op zoek naar overstekend wild, zullen we nooit vergeten.

Bij een bezoek aan hem in het verzorgingshuis, kort voor zijn dood, kwamen deze herinneringen nog ter sprake en hij leefde daarbij zichtbaar op. De laatste jaren van zijn leven zagen we hem niet zo veel meer `in het veld’, maar zijn liefde voor vogels is hij nooit kwijtgeraakt. We zagen hem nog jaarlijks op de Dutch-Birding-vogeldag. Bedankt voor al de goede herinneringen Hans!

Casper Zuyderduyn

Hans van den Berg

Hans van den Berg op vogeltocht met Gijsbert van der Bent, Marc Guyt, Bas van der Burg, Marcel van Weehgel, Arjan van Egmond en René van Rossum.

Hans van den Berg

Hans van den Berg begin jaren negentig genietend na een dag vogelen op Texel, met Casper Zuyderduyn, Gijsbert van der Bent en Paul Haringman.