Nelson’s meeuw


Op zaterdag 24 januari zat ik even mijn nieuwe telescoop uit te proberen op de meeuwen in de Binnenwatering. ‘Inspired’ bij Martin Garner op de dba-dag was ik scherp en ‘prepared’. Rustig scande ik alle beesten, steeds belust op die ene afwijkende die een Slaty-backed zou blijken te zijn. Maar ik kwam niet verder dan een Grote Mantelmeeuw, verder zagen ze toch allemaal wel behoorlijk hetzelfde uit.

Net toen ik klaar was met de groep die op het talud zat begon iemand langs de Rijnmond brood over het hek te gooien. Welliswaar bedoeld voor de schapen aldaar, maar het bracht ook een aantal meeuwen in beweging. Eén stak direct af tegen de rest, niet alleen omdat het de enige 1e winter in de groep was, maar ook omdat het de enige was waar ik niet gelijk een naam aan kon hangen. De handpennen waren erg licht, voor een Zilvermeeuw althans, maar ook te donker, voor een burrie. Thayers en Kumliens kwamen wellicht in aanmerking. Hier was iets spannends. Het was alleen te ver weg om er echt iets over te zeggen, maar al spoedig vloog de vogel op om even later op het talud te landen. Nu had ik er goed zicht op. Hmmm, wel een beetje groot, misschien nog wel groter dan de Zilvermeeuwen. Mijn gedachten gingen nu naar een hybride Grote Burgemeester x Zilvermeeuw (Nelsons Meeuw), maar hoe dat nu precies zat wist ik eigenlijk niet. Casper wist te vertellen dat ze ’s ochtend wel een Grote Burgemeester gezien hadden… maar ja, dat was dan deze toch niet… Ben vertelde dat een duidelijke staartband een grote burrie uitsloot. En deze vogel vertoonde inderdaad een duidelijke staartband. Deze band was wel meer zilver dan burrie (vergelijk met links hieronder!).
Verder was de kop erg des burries en de snavel zat tussen burrie en zilver in. De handpennen waren veel te donker voor een burgemeester en vertoonden lochte toppen en randen. De binnenste handpennen hadden een donker puntje vlak achter de top, ook niet echt des burries.
Ik besloot de vogel door te piepen en enkele fotografen te bellen, want met een sneetje brood was de vogel tot op enkele meters te krijgen. Andre, Frank en Rene + Jeanette waren snel te plaatse en René schoot de plaatjes die u hier ziet.

Al met al een interessante vogel, maar feitelijk heb je er niks an. Onder de foto’s staan nog wat leerzame links (sommige van onderstaande hybrides zijn grote burrie x Amerikaanse Zilvermeeuw):

Arnold meijer