Finland, het dak van Europa


KATWIJK – Op vrijdag 19 december organiseert de Vogel- en Natuurclub Katwijk een lezing in De Roskam aan de Turfmarkt in Katwijk aan den Rijn.  Deze avond neemt de Haagse vogelaar, fotograaf, videograaf en reisleider Eduard Opperman de bezoekers mee naar het hoge noorden van Europa: Finland en de Varangerfjord in Noorwegen. De lezing begint om 20.00 uur en is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. De entree bedraagt 2.00 euro. 

De schrijver R.P. Lister schreef ooit in zijn ‘Journey in Lapland': “Er heerst een diepe stilte in Lapland, een stilte die slechts nu en dan wordt verbroken en benadrukt door het zachte suizen van de wind of het fluisteren van verre wateren.” “…..of door de roep van een der broedende steltlopers”, voegt Eduard Opperman daaraan toe. Rust, ruimte, bossen, meren, de middernachtzon en natuurlijk vogels. Het zijn enkele steekwoorden voor een avond over het noorden van Finland en een gedeelte van Noorwegen, ook wel samen te vatten als ‘Het dak van Europa’.

Met de lezing probeert Ed Opperman een ander beeld te geven van de steltlopers die broeden in de grote leegte van het hoge noorden en die wij in Nederland alleen kennen als doortrekkers. Hij laat soorten zien uit de uitgestrekte bossen, vogels die uiterste weersomstandigheden trotseren en die elders in Europa niet of slechts bij hoge uitzondering gezien worden. Finland staat bekend als het land van de uilen, en soorten als Laplanduil, Oeraluil en Sperweruil zullen dus ook niet ontbreken. De bossen in het oosten van Finland zijn ook de plekken om de ´noordelijke zangvogels´ waar te nemen. Voor de meest bekende daarvan, de Taigagaai en de Bruinkopmees, moet je echt naar het dak van Europa. Andere broedvogels in deze streken, zoals de Noordse Boszanger en de Grauwe Fitis, worden nog wel eens een keer als zeldzame dwaalgast in Nederland waargenomen.

Opperman is meerdere malen in Finland geweest, en combineert zo´n reis soms met een bezoek aan het gebied rond de Varangerfjord in Noorwegen. Deze combinatie maakt het mogelijk om in twee weken tijd meer dan 200 vogelsoorten waar te nemen, en dat zou je zo hoog noordelijk niet direct verwachten. Een hoogtepunt van een bezoek aan de Varangerfjord, behoudens het prachtige landschap, is het vogeleiland Hornoya, waar duizenden zeevogels van dichtbij bewonderd en gefotografeerd kunnen worden.

Het dak van Europa biedt adembenemende landschappen, mooi licht en spectaculaire vogelsoorten. Maar ook nemen we vanavond plaats in een berenhut. Dit biedt een mogelijkheid om de in Europa  zo zeldzaam geworden Bruine Beer te kunnen waarnemen.

Nu hebben mensen als ze aan een reis naar Finland denken vaak enkele vooroordelen: het is er schreeuwend duur, er zijn veel ontzettend veel muggen en de vogels zijn heel moeilijk te vinden in hun uitgestrekte biotoop. Ed Opperman zal proberen u een handvat te geven om een aantal van deze vooroordelen in het juiste perspectief te plaatsen. Het wordt kortom een avond over het dak van Europa die u niet mag missen. En het wordt een multimediale vertoning; dia’s én filmbeelden dus.

Meer informatie over de Vogel- & Natuurclub Katwijk en recente natuurwaarnemingen kunt u vinden deze