Vogels fotograferen in Japan in de winter


KATWIJK – Op vrijdag 7 maart organiseert de Vogel- en Natuurclub Katwijk een lezing in etablissement De Roskam aan de Turfmarkt in Katwijk aan den Rijn. Marc Guyt zal die avond vertellen over zijn reis naar Japan, de spectaculaire vogelsoorten die daar ‘s winters verblijven en het fotograferen daarvan ‘op z’n Japans’. De lezing begint om 20.00 uur en is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. De entree bedraagt 2.00 euro.

In februari 2007 heeft Katwijker Marc Guyt samen met drie reisgenoten een bezoek gebracht aan Japan. Het hoofddoel was het fotograferen van enkele grote ornithologische attracties die Japan in de winter te bieden heeft. In het zuiden van Japan, nabij de stad Arasaki, overwinteren duizenden kraanvogels. Het gaat hier vooral om twee soorten kraanvogels: de White-naped Crane en de Hooded Crane, twee op wereldschaal bedreigde vogelsoorten, die hier van nabij te bewonderen zijn. Nabij Tokyo is een hete bron waar in de winter Japanse Apen (de zogenaamde Snow Monkeys) een bad komen nemen, onder toeziend oog van vele toeristen. Het noordelijk gelegen eiland Hokkaido was de belangrijkste reden van het bezoek aan Japan. Hier overwinteren, naast zeldzame Japanse Kraanvogels, vele honderden Steller’s Zee-arenden, die ook van dichtbij te bewonderen zijn. Steller’s Zee-arenden zijn nog een slagje groter dan ‘onze’  Zeearend, die hier overigens ook in grote getale overwintert.

Alledrie de gebieden hebben gemeen dat de vogels er veel bijgevoerd worden, waardoor ze allerminst schuw zijn. Het meest bizarre bijvoeren is dat van een van de grootste uilensoorten ter wereld, de Blakistons Visuil. Dit is fotograferen Japanese Style! Behalve bovenstaande is er nog veel meer te beleven in Japan. Ook de clowneske Harlelijneenden zijn van de partij.

En dan is er niet in de laatste plaats het leven in Japan zelf. Waar ter wereld kun je midden in de nacht op een verlaten weg in the middle of nowhere bij -20 graden gloeiend hete koffie uit een automaat halen? Het antwoord wordt aanstaande vrijdag gegeven in De Roskam.

Stellers Zeearend (Marc Guyt)