Een vogelreis rond de wereld


KATWIJK – Van Lepelbekstrandlopers in Siberië tot Steppekieviten in Syrië. Op donderdag 15 maart organiseert de Vogel- en Natuurclub Katwijk een aantal lezingen in zalencentrum Tripodia (winkelcentrum Hoornesplein) te Katwijk. De avond begint om 20.00 uur en is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. De entree bedraagt 2 euro. Deze avond zullen enkele vaste bezoekers van onze lezingen wat vertellen over hun recente verre reiservaringen.

Ken Kraaijeveld was in de zomer van 2006 enkele maanden in Chukotka, Noordoost-Siberië, waar hij in samenwerking met een Russische bioloog in kaart probeerde te brengen waar onder andere zeldzame en aansprekende soorten als de Lepelbekstrandloper en Keizergans precies voorkomen. Een andere taak was het tellen van zeevogelkolonies. Beide opdrachten zijn gelukt…

Eind februari 2007 is Remco Hofland met een team van Nederlandse en Syrische vogelaars in Syrië geweest om te trachten te achterhalen of de zeer bedreigde Steppekievit hier overwintert. Voorafgaand aan de expeditie schatte de mondiale vogelbeschermingsorganisatie BirdLife International de totale wereldpopulatie van deze sterk bedreigde soort op zo’n 1.000 exemplaren. Jongstleden februari trof de Nederlands-Syrische expeditie hier minimaal 1.490 Steppekieviten aan. Een ontdekking van internationale betekenis!

Johan van ‘t Bosch, Bertus de Lange en Remco Hofland zijn in de zomer van 2006 op eigen houtje naar Tibet en het Tibetaans plateau in de Chinese provincie Qinghai afgereisd. Hier werd het beleven van de overweldigende natuur afgewisseld met avontuur, lekker eten en vriendelijke (maar onverstaanbare) mensen. Ze zagen prachtige vogels en zoogdieren, zoals Wilde Ezel, Wolf en Tibetaanse Gazellen, en natuurlijk kloosters en monniken.

Oftewel: een zeer gevarieerde avond, waarin u wordt bijgepraat over interessante onderzoeken en prachtige reiservaringen in afgelegen oorden.