Slangenarend over de Zanderij


Foto Rene van Rossum

Zaterdag 22 juli 2006, rond 12.00 uur. Ik stond op het punt boodschappen te gaan doen en moest nog wat pakken uit de tuin. Opeens zie ik een grote roofvogel vanaf de richting van het Vliegveld Valkenburg recht op me afkomen. Gezien het silhouet en de grootte kon het niet minder dan een Visarend zijn, maar ik vermoedde direct al dat het meer zou zijn. Ik rende het huis in om m’n kijker te pakken. Al snel werd duidelijk dat het een Slangenarend was: groot, licht, veel vleugeloppervlak en een grote kop. De meeuwen in paniek, en de huis-Torenvalk van de watertoren leek ineens een zwaluwtje. Gaat het beest nog even doodleuk staan bidden ook boven het terrein van de watertoren!

Foto Rene van Rossum

Ondertussen maande ik vrouwlief Truus tot het opsporen van een fototoestel en probeerde ik met m’n vrije hand wat telefoonnummers te draaien op de mobiel. Na enkele voice-mails kreeg ik bij René van Rossum thuis beet. En dat was maar goed ook; de vogel zat vrijwel recht boven m’n huis en dat is vanuit René z’n huis goed te doen. Terwijl ik keek, belde, lenzen verwisselde en fotografeerde vloog de vogel snel door in noordoostelijke richting, over Katwijk aan den Rijn. Omdat de Slangenarend precies over de straat van René vloog kon deze enkele foto’s schieten. Van een Slangenarendpiepje ergens uit Nederland lig ik niet meer wakker. Maar z’n beest over je eigen dorp is toch wel erg leuk!

Foto Rene van Rossum

Tekst: Gijsbert van der Bent  Foto’s: Rene van Rossum