Roofvogels en Katwijk


Begin mei, Katwijk en roofvogels bleken de afgelopen week een aardige combinatie. Met niet eens zoveel vogelinspanning kwam ik in zeven dagen tijd tot 11 soorten. Maandagavond 1 mei liep ik in Berkheide pardoes tegen een adult mannetje Smelleken op; zeker niet gewoon hier. Het fraaie beestje zat op een hekje en ging er als een speer vandoor. Dinsdagochtend zat ik toevallig aan de koffie bij een zus in Katwijk centrum toen er een Rode Wouw laag over kwam. Deze vogel is zo’n beetje door half Katwijk én Noordwijk gezien (koffietijd immers). Woensdag en donderdag gebeurde er behalve wat lokale Buizerden, Sperwers en Torenvalken en een enkele Bruine Kiekendief niet zo veel. Vrijdagochtend vroeg vloog een Visarend rustig naar noord over de zeereep. ’s Avonds tijdens de Nachtegalenexcursie zagen de 37 deelnemers waaronder ik nog onder meer Havik en Boomvalk. De zaterdagse lunch in m’n achtertuin leverde een Zwarte Wouw op. Eerst vrij laag over de Zanderij, maar toen ik m’n klik-klak had gepakt al een stuk hoger (zie postzegelfotootje). Ook deze vogel is door veel vogelaars gezien. De zondagmiddaglunch bij een zus in Rijnsoever  bracht niet alleen witte wijn, tonijnsalade en snacks maar ook een Slechtvalk, hoog cirkelend en uiteindelijk in zuidelijke richting verdwijnend. In de week van 1-7 mei zijn afgaande op de waarnemingenrubriek aardig wat roofvogels gezien. De Blauwe Kiekendief heb ik deze week dus niet (ik hoop dat Rein Strijker goed gekeken heeft…), anders was ik tot 12 soorten gekomen. Het is allemaal niet wereldschokkend maar het geeft wel aan begin mei een goeie tijd is voor veel roofvogelsoorten. Als volgend jaar de maand mei weer met mooi weer begint ga ik een Big Week doen, en dan ga ik ook effe langs bij mijn zus op Texel…

Tekst en foto: Gijsbert van der bent